loader
Foto

Teo Corban: „Actorii formează o altă lume posibilă" | VIDEO

 TVR3 

Studioul teritorial TVR Iaşi a pregătit un documentar dedicat regretatului actor Teo Corban. Filmul a putut fi urmărit duminică, 9 aprilie, de la ora 19.00, pe TVR 3.

 

„Noi ne contopim cu personajele la un moment dat. Practic, formăm o altă lume posibilă. Descoperirile ne îmbogăţesc pe noi înşine. De fapt, aceasta este bucuria actorului. Oamenii aplaudă, mai mult sau mai puţin de politeţe. Cineva îţi va spune la final: Ai fost bine acolo sau mergea şi mai bine. Dar bucuria ta e de altă natură. Asta-i nebunia actorului”, spunea regretatul Teo Corban.

Actorul ar fi împlinit în această lună 66 de ani. TVR Iași a pregătit un documentar pe care l-ați putut urmări duminică, de la ora 19.00.

Producător: Andreea Știliuc

 

***

Mai multe emisiuni TVR Iași difuzate în ultimii ani, în care invitat a fost actorul Teo Corban, pot fi urmărite mai jos:

***

Teodor Corban s-a născut pe 28 aprilie 1957, la Iaşi.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu - Dragoş Galgoţiu. Între 1985 şi 1988 a fost actor pe scena Teatrului "V. I. Popa" din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanţa. Din 1989 a fost angajatul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi.

În Naţionalul ieşean a jucat în numeroase spectacole, printre care: "Scadenţa" de Elias Canetti, regia Ovidiu Lazăr, 1989; "Chiriţa în balon" şi "Chiriţa în Iaşi" de Vasile Alecsandri, regia Ovidiu Lazăr, 1990; "Carol" de Slavomir Mrozek, regia: Irina Popescu Boieru, 1990; "Nebuna din Chaillot" de Jean Giraudoux, regia Irina Popescu Boieru, 1991; "Venexiana", regia Cristian Hadji-Culea, 1994; "Anecdote provinciale" de Alexandr Vampilov, regia Ion Sapdaru, 1994; "Chiriţa în provinţie" de Vasile Alecsandri, regia Ion Sapdaru, 1997; "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, regia Ion Sapdaru, 1998; "Livada de vişini" de A. P. Cehov, regia Alexander Hausvater, 2000; "Trei", adaptare scenică de Teodor Corban, Constantin Puşcaşu şi Ionuţ Cornilă după "Trei pe un balansoar" de Luigi Lunari, regia Teodor Corban, 2020; "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga, 2020; "Terminal: Brazilia" de Spiro Scimone, regie colectivă, 2022.

Din filmografia sa amintim doar "Aferim!", "Un etaj mai jos", "Poziţia copilului", "A fost sau n-a fost?", "Portretul luptătorului la tinereţe", "Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa!", "Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber", "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", "California Dreamin' (nesfârşit)", conform Agerpres.

Pentru rolul Sandu Pătraşcu din pelicula ''Un etaj mai jos'', în regia lui Radu Muntean, a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul European de Film de la Sevilla, în 2015, iar pentru interpretarea lui Costandin din ''Aferim!'', în regia lui Radu Jude, a primit premiul Gopo pentru rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune, în 2016. În 2021, a mai primit o nominalizare la Premiile Gopo pentru rolul Mihnea din filmul ''Urma", în regia lui Dorian Boguță.

Actorul a murit anul acesta, pe 17 ianuarie.

***

 

#TVRfilm