Seria de documentare ne prezintă de data aceasta comorile arhitecturale din sudul Angliei. Vizităm câteva construcții care merită să fie numite palate: Appuldurcombe House, Palatul Blenheim, Waddesdon Manor și Burghley House.
Foto: Pixabay/ Appuldurcomb House
Appuldurcombe își începea istoria ca priorat în anul 1100. A fost mănăstire și ulterior a devenit reședința familiei Leigh. În 1690 a fost moștenită de Sir Robert Worsley. O reală capodoperă a arhitecturii barocului englez, Casa Appuldurcombe păstrează încă urmele demnității sale de odinioară.
Foto: Pixabay/Conacul Blenheim
Conacul Blenheim, din comitatul Oxfordshire, este singura construcție de acest tip care poartă titlul de palat și se distinge ca una dintre cele mai mari structuri construite în afara orașului. Realizat în stilul baroc englezesc, Blenheim își începea povestea în 1705. Este locul unde s-a născut și a copilărit Winston Churchill, palatul aparținând familiei sale vreme de 300 de ani.
Foto: Shutterstock/ Waddesdon Manor
Waddesdon Manor este un castel construit în stil renascentist francez la comanda baronului Ferdinand de Rothschild, în 1874. Membrii familiei Rothschild au creat în timp o colecție valoroasă de artă, ce include lucrările unor renumiți maeștri olandezi și englezi, dar și obiecte rare de mobilier.
Foto: Pixabay/ Burghley House
Construit în secolul al XVI-lea, Burghley din Stamford este moștenirea lăsată de omul de stat William Cecil, consilierul Reginei Elisabeta I, generațiilor familiei sale care au continuat să locuiască aici. Este cea mai mare casă în stil elisabetan din Anglia.
***
În spatele porților închise ale palatelor se ascund comori la care turiștii nu au, de obicei, acces. Aveți acum ocazia să descoperiți singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale unora dintre aceste construcții și ale locuitorilor lor. Acest episod din seria ”L’Europe en chateaux” (Germania-Franţa, 2012) s-a difuzat la TVR 2 luni, 16 septembrie, de la ora 20:00.
Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl
Foto: Shutterstock și Pixaby (foto 1 și 4 Shutterstock)
Info: muzeul-virtual.ro, historichouses.org, nationaltrust.org.uk