loader
Foto

„Destinaţii de vis – lacurile din Nordul Italiei“, sugestii de vacanţă într-un documentar în premieră la TVR 1

 TVR1 

Am făcut o plimbare printre lacurile Maggiore, Como, Lugano şi Garda, ce fac trecerea dintre Alpi şi Câmpia Padului, într-un documentar produs în 2022. Sâmbătă, pe 1 şi 8 iulie, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

Adevărate bijuterii turistice aflate la poalele Alpilor Sudici, lacurile Maggiore, Como, Lugano şi Garda fac trecerea dintre Alpi şi Câmpia Padului. Clima blândă, frumuseţea uluitoare, lumina, oraşele şi satele romantice – toate creează o atmosferă specială. Ne lăsăm vrăjiţi de Marile Lacuri Prealpine glaciare şi de tot ce le înconjoară în două după-amieze de sâmbătă, pe 1 şi 8 iulie, de la ora 17.00, când putem urmări la TVR 1 documentarul în două părţi „Destinaţii de vis – lacurile din Nordul Italiei“ (BEAUTIFUL LAKES OF NORTHERN ITALY, Germania, 2022).

(w882)

(w882)

O călătorie „De la Maggiore la Como“ ne propune realizatoarea Emanuela Casentini pentru 1 iulie, în prima parte a documentarului. Pornim de la Lago Maggiore, în vestul îndepărtat, apoi continuăm spre Lacul Como. Germanii au redescoperit lacurile din nordul Italiei ca destinație de călătorie încă din anii 1950. Adevărate mici paradisuri, locuri de aventură în mijlocul unui peisaj cultural european clasic, ce l-au inspirat şi pe Goethe: „Cel mai frumos lucru la Lombardia sunt lacurile...”, scria el. În filmul său, Emanuela Casentini povestește despre viaţa cu totul şi cu totul diferită a oamenilor de pe lacuri.

(w882)

(w882)

Isola Bella, una dintre cele trei insule Borromee din Lacul Maggiore, este renumită pentru grădinile sale în stil baroc. Documentarul îl surprinde pe unul dintre grădinari în timpul execuţiei unei acţiuni speciale: plantarea unui palmier. Problema: palmierul este deja destul de mare, este transportat peste lac cu feribotul și apoi trebuie manevrat prin grădinile istorice cu precizie milimetrică.

(w882)

(w882)

În ultimele decenii, abundența de pește din lacuri a fost oarecum uitată, ceea ce este de-a dreptul o rușine pentru arta culinară. Gabriella Monfredini Rigiani vrea să schimbe asta, aşa că și-a invitat prietenii la cină: în mica ei bucătărie va găti preparate din peşte provenit din Lacul Lugano. Gabriella cumpără peștele de la pescari chiar pe malul lacului, iar dulciurile pentru desert vin de la o mică patiserie din Lugano.

(w882)

 

Frumusețea și autenticitatea oamenilor, stilul de viață italian tipic regiunii și peisajul uluitor fac din filmul „Destinaţii de vis – lacurile din Nordul Italiei“ o producţie ce merită urmărită. Pe 1 iulie, de la 17.00, vedem prima parte a documentarului. Iar sâmbăta viitoare, pe 8 iulie, călătoria continuă, „De la Lacul Como până la Lacul Garda“.

 

#TVRfilm