loader
Foto

„Descoperiri care au schimbat lumea”, într-un documentar în premieră la TVR 1

 TVR1 

În cele 13 episoade, seria documentară explică ştiinţa clar, simplu, cât mai aproape de omul obişnuit, nespecialist. Din 29 august, ora 12.30*, urmărim la TVR 1 „Descoperiri care au schimbat lumea”, seria educativă concepută pentru a face ştiinţa accesibilă tuturor.

 

Încă e perioadă de vacanţă, concedii şi timp pentru petrecut afară, la soare şi în aer liber. La ora prânzului, te poţi retrage însă pentru o pauză de recreere în casă. TVR 1 vine cu o propunere interesantă: poţi petrece o jumătate de oră amuzantă şi plină de informaţie urmărind un documentar francez nou (din 2021), conceput pentru a face ştiinţa accesibilă tuturor. Prin experimente simple, anecdote amuzante şi efecte vizuale spectaculoase, ne întoarcem în timp pentru a afla detalii din vieţile celor mai mari oameni de ştiinţă şi a înţelege cum ne-au schimbat lumea invenţiile lor: Thales, Galileo, Pasteur, Tesla, Einstein…

Crezi că nu ai avut niciodată preocupări în domeniul științific? Matematica, fizica și știința în general te fac să treci strada şi să le ocoleşti când ai impresia că vin spre tine? Atunci „Descoperiri care au schimbat lumea - Innovation Effect”, producţie Franţa, 2021) - este seria de popularizare a ştiinţei de care ai nevoie...

(w882)

„Descoperiri care au schimbat lumea” cuprinde 13 episoade a 26 de minute de știință, explicate de cunoscători pentru necunoscători. În sfârșit, reconciliem cele două emisfere ale creierului nostru!

Marţi, 29 august, de la ora 12.30, în primul episod - „Electricitatea: o idee strălucită!” – realizatorii ne-au vorbit şi ne-au arătat totul despre electricitate.

(w882)

Strămoșii noștri îndepărtați se temeau de fulgere. Multă vreme s-a crezut că fulgerul a fost trimis de zei: grecii antici se temeau de mânia lui Zeus, iar nordicii se temeau de ciocanul lui Thor. În zilele noastre, electricitatea face parte din viața noastră de zi cu zi. Fără ea, ne-am simți pierduți... Dar ce este mai exact electricitatea? De unde vine ? Cum se produce? Primul episod al documentarului „Descoperiri care au schimbat lumea” v-a ajutat să experimentați momentele-cheie care au permis omenirii să stăpânească electricitatea!

(w882)

(w882)

Un serial creat de Pierre LERGENMÜLLER și Jean MACH. Un episod regizat de Pierre LERGENMÜLLER, produs de Jean MACH - MAD FILMS

Episodul 2: „Ereditatea: totul rămâne în familie!” - TVR 1 miercuri, 30 august, de la 12.30

(w882)

Încă de la începutul istoriei lor, oamenii și-au dat seama că ar putea afecta natura. Controlul focului, fabricarea de unelte și îmblânzirea animalelor sălbatice sunt doar câteva exemple... Ceea ce nu le-a oferit natura au căutat să găsească la alte specii. Astăzi, 4% din toate mamiferele care trăiesc pe pământ sunt încă animale sălbatice. Unele specii au dispărut, iar altele au fost modificate. Chiar și oamenii sunt în continuă evoluție. Episodul 2 al seriei documentare ne-a purtat într-o călătorie prin descoperirile incredibile care ne-au ajutat să înțelegem principiile geneticii.

(w882)

Un serial creat de Pierre LERGENMÜLLER și Jean MACH. Un episod regizat de Benjamin BARBELET, produs de Jean MACH - MAD FILMS

Episodul 3: „Gravitaţia: toate cad înapoi pe pământ!” – TVR 1, joi, 31 august, ora 12.30

(w882)

Din ce se ştie, omenirea a căutat să sfideze legile naturii. De la megaliții misterioși din preistorie până la primele baloane cu aer cald și construcția complexului piramidal de la Giza, strămoșii noștri au observat și experimentat mereu, dobândind o mai bună înțelegere a Lumii lor. Astăzi, cunoștințele noastre despre mecanica complexă a fizicii avansează în mod constant. O dată cu asta, am reușit chiar să depășim atracţia Pământului și să ne aventurăm în spațiu. Fiţi alături de noi într-o călătorie prin momentele cheie care ne-au permis să înțelegem mai bine: gravitaţia!

(w882)

(w882)

O serie creată de Pierre LERGENMÜLLER și Jean MACH. Un episod regizat de Pierre LERGENMÜLLER şi produs de Jean MACH - MAD FILMS

Episodul 4: „Virusurile şi bacteriile: mici, dar puternice!” – TVR 1, vineri, 1 septembrie ora 12.30

(w882)

În istoria lor, oamenii au avut grijă de bolnavii și răniții lor. Vindecarea bolii, ameliorarea durerii - acte simple efectuate din timpuri imemoriale... Dar o mare parte din acele timpuri, am putut doar să stăm și să urmărim, neputincioși, efectele unor boli necunoscute... Astăzi, avem o cunoaștere mai bună a cauzelor bolii. Lucrătorii din domeniul sănătății au desprins multe abilități și pot apela la medicamente puternice. Dar înseamnă toate astea că acum suntem protejați de orice? În episodul 4 al documentarului vă invităm într-o călătorie prin evenimentele cheie care ne-au permis să înțelegem mai bine lumea microbilor.

(w882)

(w882)

Luni, 4 septembrie - Episodul 5: Plasticul: un prieten toxic ?

Marți, 5 septembrie - Episodul 6: Undele electromagnetice: sunteţi pe recepţie ?

Miercuri, 6 septembrie - Episodul 7: Energia, o problemă arzătoare

Luni, 11 septembrie - Episodul 8: Mecanica fluidelor: de la izvoare

Marți, 12 septembrie - Episodul 9: Fizica cuantică: un pas către necunoscut

 

Un serial creat de Pierre LERGENMÜLLER și Jean MACH. Un episod regizat de Benjamin BARBELET şi produs de Jean MACH - MAD FILMS.


*Programele pot suferi modificări de ultimă oră.

 

#TVRfilm