loader
Foto

Tora Vasilescu pe TVR2, în filme de Mircea Daneliuc și Geo Saizescu

  TVR.RO  

Duminica filmului românesc din 19 februarie, de pe TVR2 și TVR+, a venit cu două dintre rolurile memorabile ale Torei Vasilescu: cel de debut, din filmul "Cursa", 1975, și cel din comedia "Sosesc păsările călătoare", realizat în 1985. | VIDEO

 

Drama Cursa (de la ora 13.00 pe TVR2 și TVR+) a fost inspirată din nuvela „Doi băieţi şi o fată”, de Petru Vintilă.

Mircea Daneliuc este cunoscut în lumea culturală românească în multiplele lui valenţe – de regizor, scenarist, actor şi scriitor. A urmat întâi cursuri de Filologie la Iași, apoi a ales Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucureşti, secția regie.

A realizat primul film în anul 1975, Cursa, pentru care a primit premiul de debut în regie din partea ACIN si care a participat şi la numeroase festivaluri internaționale. A scris scenariile filmelor pe care le-a regizat, exceptând colaborarea cu Timotei Ursu (ex. Cursa) şi a fost actor în mai multe lungmetraje ale sale.

(w882) Cursa Tora

Din filmografia lui Mircea Daneliuc: Cele ce plutesc (2009), Marilena (2009),  Legiunea străină (2008),  Sistemul nervos (2005), Ambasadori, căutam Patrie (2003), Senatorul melcilor (1995), Această lehamite (1994), Patul conjugal (1993), Tusea și junghiul (1992), A unsprezecea poruncă (1991), Iacob (1988), Glissando (1985), Croaziera (1981), Ediție specială (1980), Probă de microfon (1980), Vânătoarea de vulpi (1980), Cursa (1975).

Dintre cărțile scrise de Mircea Daneliuc: „Pisica ruptă” - roman pentru care a primit premiul ASPRO, Cea mai bună carte a anului 1997, „Marilena și câteva voluptăți” - roman, „Șchiopul binemirositor” - teatru, „Apa din cizme” - roman, „Doi pinguri”- teatru, „Spălări pe cap” - proză scurtă, "Cele mai tâmpite momente" - proză scurtă, "Sfumato" - roman ("Sfumato e un soi de road fiction, un road novel, asa cum Cursa fusese un road movie: împreună cu soția, protagonistul, îmbătrânit, pleacă la drum pentru o intervenție oculistică, însă va călători (la figurat) și-n propria biografie, patetic și comic deopotrivăa, de parcă am avea de-a face cu o retrospecție proustiană și, simultan, cu o parodie a ei", Ion Bogdan Lefter, polirom.ro)

În filmul Cursa, Anghel și Panait, șoferi la o întreprindere, trebuie să transporte o piesă-gigant, către o exploatare minieră. Pe drum, cei doi o întâlnesc pe Maria care are aceeași destinație, unde vrea să-l reîntâlnească pe soțul ei, miner. Fără bani și acte, Măria își continuă drumul alături de Anghel și de Panait. Amândoi se vor îndrăgosti de ea.

"Doi prieteni şi o fată gata să le strice, fără voia ei, prietenia, depăşesc cu atâta graţie sufletească (dar fără nicio dulcegărie) impasul, încât lirismul se naşte mai mult din renunţări decât din sugerate împliniri. Dintr-o treptată apropiere sufletească infinit mai ofertantă cinematografului decât un coup de foudre greu de tratat original în cinema. De la ironia iniţială, cinismul justificat de experienţele triste ale şoferului (admirabil interpretat de Mircea Albulescu) la delicateţea lui de îndrăgostit, din final, e o cursă sufletească dificilă dar exprimată cu atâta subtilitate cinematografică şi o francheţe şi un realism cu totul excepţionale în filmul românesc. Daneliuc a spart cu inteligenţă şi talent falsa pudoare sub care ne ascundem pe ecrane sentimentele, aşa cum îşi ascund bătrânele de la ţară gura când râd". (Alice Mănoiu, Magazin estival Cinema, 1977)

(w882) Tora Vasil

* 1975 - ACIN - Premiul "Opera Prima" şi Premiile pentru imagine – Florin Mihăilescu - şi interpretare feminină - Tora Vasilescu;

* 1977 - Costineşti - Premiul pentru cel mai bun film de ficţiune şi Premiul de interpretare feminină - Tora Vasilescu. Actrița a debutat în cinema cu acest rol.

În distribuția filmului îi mai întâlnim pe Mircea Albulescu și Constantin Diplan.

Pe Tora Vasilescu o puteți urmări și în emisiunile TVR Rețeaua de idoli și Garantat 100%.

***

Sosesc păsările călătoare

TVR2, TVR+, ora 20.00

Cu un scenariu scris de Fănuş Neagu, filmul regizat de Geo Saizescu i-a reunit pe Emil Hossu, Rodica Mureşan, Tora Vasilescu, Octavian Cotescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Jean Constantin.

Conform unei situaţii a numărului de spectatori înregistrat de filmele româneşti de la data premierei (25 martie 1985) şi până la data de 31 decembrie 2014, alcătuită de Centrul Naţional al Cinematografiei, filmul a fost vizionat de peste 2 milioane și jumătate de spectatori în cinematografele din România.

(w882) 2

Sătenii comunei Barza din Delta Dunării aşteaptă două evenimente speciale: sosirea anuală a păsărilor călătoare, precum şi cea a unui nou medic. Oamenii de acolo speră să fie un doctor care să rămână şi să nu părăsească satul, la fel cum făcuseră predecesorii. Cei din sat, însă, vor avea o surpriză la apariţia medicului.

(w882) pasari

Primarul Ştefan Brăileanu o întâmpină pe doamna doctor sceptic: „Toţi veniţi aici la noi, în Deltă, odată cu păsările şi plecaţi cu cel puţin 24 de ore înaintea lor".

În Delta Dunării, Radu o întâlneşte pe Iulia, iubita lui din studenţie. Dragostea se reaprinde şi cei doi hotărăsc să se căsătorească. Povestea este complicată de Vera care este îndrăgostită de Radu.

Cartea de vizită a regizorului Geo Saizescu este, în plus, o garanţie a bunei-dispoziţii aduse de această comedie.

Din filmografia lui Geo Saizescu: Doi vecini, Balul de sâmbătă seara, Dragoste la zero grade, Un surâs în plină vară, Păcală, Secretul lui Nemesis, Secretul lui Bachus, Grăbeşte-te încet!

Geo Saizescu este un cineast unic și recunoscut pentru consecvenţa cu care s-a consacrat comediei. Regizorul a publicat și cărți - „Jurnalul unui bătrân lup de cinema" şi „Păcală se întoarce şi.. rămâne". A primit numeroase premii, între care Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj.

Filmul este opera unui regizor care, „de mic", n-a visat şi n-a realizat decât comedie. Un anume tip de comedie, comedia „din picuri”. Un pic absurdă, un pic duioasă, un pic trăznită, un pic năucă… O comedie fugărită „când pe ape, când pe uscat, un fel de haz de viaţa Deltei din satul Barza", cu pescari, raţe, hoţi de icre negre, amorezi răscopţi, accidente de viaţă, locuri de băut şi băutori, berze şi, evident, cu păsări călătoare la propriu şi la figurat... , scria Eva Sârbu despre Sosesc păsările călătoare (Cinema, 1985).

(w882)

Surse: program TVR2, aarc.ro

Credit foto: arhiva TVR, aarc.ro

***

Mai multe informații despre filmele din programul TVR aflați aici.

 

#TVRfilm