loader
Foto

Cetatea Hărmanului, un punct nou pe harta „Cursei prin istorie”

 TVR2 

„Imaginați-vă că trăiți în urmă cu mai bine de 400 de ani. Un clopot al bisericii fortificate, clopotul de foc, bate pentru că au venit invadatorii...”.  Așa începe o nouă ediție a emisiunii „Cursa prin istorie”, pe care telespectatorii o pot viziona în fiecare vineri de la ora 22:00*, la TVR 2 și sâmbăta, de la ora 11:00, la TVR Cultural.

 

„Cursa prin istorie”, realizator și producător Anca Berlogea-Boariu, este un joc, o căutare de comori prin spectaculoasele Biserici fortificate din Transilvania, la care participa elevi și studenți. Gazdă le va fi actrița Adriana Irimescu, plină de energie, cu experiență bogată în jurnalism și televiziune.

„Ideea a pornit de la o experiență extraordinară pe care am avut-o alături de elevii în Blaj. A trebuit să țin un curs limbă germană și am descoperit că ei nu cunosc bisericile fortificate din zona în care locuiesc. Am creat un joc de pistă și am început să vizităm cetățile, astfel încât elevii să cunoască meteșugarii și, desigur, să vorbească în limba germană”, explică producătoarea Anca Berlogea-Boariu.

(w882)

„Fac parte dintr-o generație care citea foarte mult. Cititul îți stimulează imaginația. Acum, elevii sunt bombardați de imagini și asta, cumva, le blochează imaginația. În același timp, ei vor să se joace”, adaugă producătoarea.

Una dintre cele mai de preț moșteniri ale Transilvaniei sunt frumoasele cetăți și biserici fortificate. Fiecare dintre acestea este o bijuterie istorică care spune o poveste din timpuri străvechi despre eroi și oameni curajoși. În jocul „Cursei prin istorie” nu vor fi provocați doar elevii, ci și telespectatorii, care trebuie să răspundă la întrebările care apar pe ecranul televizorului. „Care este numele în germană al localității Hărmăn?” sau „Care este numele păsării reprezentată pe portalul de vest al bisericii?” sunt doar câteva exemple.

(w882)

„Mi-a plăcut foarte mult să descopăr prin joc și căutare de comori istoria sașilor, o istorie veche de 800 de ani. Acesta este pretextul, deoarece comorile pe care le găsim nu au legătură cu aurul și argintul, ci cu oamenii acestor locuri, obiceiuri, sau, cum a fost în cazul Hărmanului, cu o orgă foarte prețioasă. E foarte interesant să intri în joc alături de elevi și studenți și îmi place să cred că spiritul meu a rămas tânăr.  Nimic nu se poate învăța mai bine ca prin intermediul jocului, nici nu-ți dai seama când ai învățat. Rezolvi probele, râzi sau te concentrezi și dintr-o dată îți dai realizezi că ai reținut atât de multe lucruri.

Mă interesează mica istorie, mă interesează și marea istorie și mi se pare că acesta este cel mai potrivit mod de a o cunoaște. Pe parcursul emisiunii cunoști oameni, obiceiuri, afli cât de greu le-a fost în comunism, afli de ce au plecat sașii din țară. Și mai afli că le-a fost întotdeauna dor de acest pământ și că pentru ei aici este patria lor”, a spus actrița Adriana Irimescu.

(w882)

După o „Cursă prin istorie” la Cisnădioara, în prima ediție, urmează un drum alături de elevi ai Colegiului Național Johannes Honterus și ai Colegiului Național dr Ioan Mesota, din Brașov, pentru a descoperi comoara bisericii fortificate și tainele artei apararii din Evul Mediu la biserica fortificată din Hărman. Istoria cetății Hărmanului se leagă de prezența Ordinului Cavalerilor Teutoni în Țara Bârsei în primele decenii ale secolului al XIII-lea. Legenda locului spune că hărmănenii au rezistat asediului din 1612 al principelui Gabriel Bathory făcând colaci chiar în momentul în care mai aveau puțină făină. Apoi, au decis să arunce cu colaci în soldații din fața cetății, care erau și mai înfometați decât ei, iar rezultatul a fost că armata invadatoare a plecat.

Antonio Karasulas, maestru în arte marțiale venit din Noua Zeelandă și Isabelle si Dan Ilica-Popescu vor fi călăuzele acestui joc, iar Corina Bozgan ne va învăța să facem celebrii kolatschen.

(w882)

* Vineri, 5 mai, ediția se difuzează de la ora 22:05.

 

#TVRfilm