Prin rolurile interpretate în filme de acțiune care au cucerit atenția publicului în întreaga lume, Sylvester Stallone a devenit unul dintre simbolurile industriei cinematografice. Starul de la Hollywood nu s-a rezumat însă la cariera de actor, ci s-a implicat în numeroase producții de succes în calitate de regizor și scenarist.
Acum în vârstă de 78 de ani, Sylvester Stallone este în continuare extrem de activ în plan profesional. Cel mai recent rol al său este cel din thrillerul Alarum, care a fost lansat oficial pe data de 17 ianuarie 2025. De curând a luat parte și la un proiect inedit pentru profilul său de actor: a acceptat primul lui rol principal într-un serial de televiziune cu scenarii, cel din Tulsa King - serial de comedie și dramă criminală creat de Taylor Sheridan pentru Paramount+, difuzat în România de platforma online SkyShowtime.
În aceeași perioadă, a colaborat cu cele două branduri de streaming video pentru producția de tip reality Familia Stallone, care are deja 2 sezoane. De altfel, legendarul actor american a surprins adesea prin proiectele în care s-a implicat, atât la nivel de densitate a acestora, cât și în privința originalității abordării.
De exemplu, în anul 2003 a avut o apariție surprinzătoare în Taxi 3, film de comedie - acțiune regizat de francezul Gérard Krawczyk. Rolul său neașteptat: un pasager în drum spre aeroport. Pentru că nu vorbește franceza, vocea sa a fost dublată în cadrul acestui lungmetraj.
Iată mai jos filmele considerate emblematice pentru cariera lui Sylvester Stallone (o simplă selecție și nu un top absolut, pentru că există și alte titluri apreciate de fanii acestui mare actor):
Rambo (serie de filme, 1982 - 2019)
Personajul John Rambo, fost erou de război în Vietnam, apare în fel de fel de conflicte militare și situații tensionate, ținând publicul în suspans pe toată durata filmelor de acțiune din seria care a început în anul 1982 cu producția First Blood. Au urmat Rambo: First Blood Part II (1985), Rambo III (1988), Rambo (2008) și Rambo: Ultima luptă (2019).
Rocky (serie de filme, 1976 - 2006)
Un alt adevărat brand asumat de Sylvester Stallone este reprezentat de numele unui alt personaj, Rocky Balboa. Seria cuprinde următoarele filme: Rocky (1976), Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990) și Rocky Balboa (2006). Antrenat de Apollo Creed, un pugilist de talia lui Muhammad Ali, Rocky spune povestea dramatică a unui pugilist, iar lungmetrajul din anul 1976 a primit chiar Premiul Oscar la categoria Cel mai bun film, deci cel mai râvnit trofeu al Galei.
Creed (serie de filme, 2015 - 2023)
Spin-off al seriei Rocky, Creed continuă poveștile de acțiune cunoscute în cadrul filmelor mai sus menționate. Sylvester Stallone a făcut parte doar din distribuția Creed (2015) și Creed II (2018), iar în Creed III (2023) s-a rezumat la partea de producție, fără a mai interpreta vreun rol. Fostul campion mondial la categoria grea Rocky Balboa apare în această serie ca antrenor și mentor pentru Adonis Johnson, fiul regretatului său prieten și fost rival Apollo Creed.
Eroi de sacrificiu - The Expendables (serie de filme, 2010 - 2023)
Aceste titluri reprezintă un omagiu adus celor mai importanți actori de filme de acțiune din diverse generații. Astfel, Sylvester Stallone apare alături de alte nume celebre precum Jason Statham, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Mickey Rourke și Terry Crews.
Se pune accent pe partea de thriller, dar și umor fin în unele momente, elemente de altfel caracteristice producțiilor moderne. Distribuția diferă destul de mult de la un film la altul. Franciza a fost preluată și pe un alt segment de divertisment - cel de online casino. Providerul de conținut pentru cazinouri StakeLogic a lansat în 2020 jocul de pacanele Expendables Megaways, o realizare remarcabilă, plină de adrenalină și funcții speciale.
Tango și Cash (1989)
Filmul urmărește perechea titulară de detectivi de poliție rivali care sunt nevoiți să lucreze împreună pentru a lupta împotriva unui important infractor. În rolurile principale: Sylvester Stallone (personajul Ray Tango) și Kurt Russell (personajul Gabriel Cash).
Pe lângă partea de acțiune, apare și latura sentimentală, căci Cash se îndrăgostește de sora lui Tango. Teri Hatcher, Jack Palance, Andrei Koncealovski și James Hong au de asemenea roluri semnificative pentru desfășurarea narațiunii.
Stai că trage mama! (1992)
La fel ca Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone a acceptat să alterneze rolurile serioase de acțiune cu cele de comedie. În acest film din anul 1992 al cărui titlu original este Stop! Or My Mom Will Shoot, personajul central este sergentul Joe Bomowski, un polițist dedicat meseriei, care trece prin întâmplări amuzante. Filmul nu s-a bucurat de recenzii prea bune, însă a reușit încasări substanțiale.
Glonț în cap (2012)
În acest thriller regizat de Walter Hill după un scenariu de Alessandro Camon, bazat pe Du Plomb Dans La Tête, roman grafic de Alexis Nolent, apare în prim-plan Jimmy Bobo (rol interpretat de Sylvester Stallone), un asasin din New Orleans. El face echipă cu un detectiv din New York într-o investigație de amploare.
Asasini (1995)
Sylvester Stallone joacă aici alături de Antonio Banderas, un alt actor foarte apreciat la Hollywood în ultimele decenii. Cei doi interpretează rolurile unor asasini la comandă, care concurează între ei. Personajul Robert Rath plănuiește să se retragă din activitate, însă se confruntă cu Miguel Bain pentru supremația în acest domeniu infracțional.
Testul suprem - Escape Plan (2013)
În filmul în care apare și rapperul american 50 Cent (pe numele său adevărat Curtis James Jackson III), Sylvester Stallone joacă împreună cu Arnold Schwarzenneger. Producția are o abordare deosebită în categoria lungmetrajelor legate de evadări din închisori de maximă securitate.
Demolatorul (1993)
Wesley Snipes, Sandra Bullock, Nigel Hawthorne și Benjamin Bratt fac echipă cu Sylvester Stallone într-un film SF de acțiune care ilustrează două planuri: cel al prezentului și cel al viitorului - anul 2032. Filmul a fost considerat un succes semnificativ, căci încasările din cinematografe au fost de circa 3 ori mai mari decât costurile de realizare.
Sursa foto: canva.com