loader
Foto

Galerie foto

„Caviar Connection” – cum îşi spală imaginea dictaturile din Caucaz şi Asia Centrală prin diplomaţia „de caviar”

 TVR1 

Documentarul de investigație în două părți, ce dezvăluie modul în care aceste dictaturi, conduse de Azerbaidjan, își spală reputația și ascund încălcările drepturilor omului, s-a difuzat la TVR 1 joi, 12 octombrie, începând cu ora 21.00. | VIDEO

 

În dictaturile petroliere din jurul Mării Caspice, cetățenii curajoși caută ajutor din partea Occidentului. Dar trebuie să se confrunte cu puterea banilor. Lupta lor pentru democrație va dezvălui un scandal internațional de corupție în inima instituțiilor europene.

(w882)

„Caviar Connection” LA CAVIAR CONNECTION, Franţa, 2021) este un documentar de investigație în două părți, care dezvăluie modul în care dictaturile din Asia Centrală și Caucaz, conduse de Azerbaidjan, își spală reputația și ascund încălcările drepturilor omului, cumpărând vedete internaționale și politicieni occidentali. Jurnaliştii de investigaţie de la Forbidden Films ripostează, scoţând la iveală, în urma unei anchete riscante, în ce fel cadourile de lux şi averile colosale private sunt folosite pentru a promova un nou tip de diplomaţie - numită „de caviar” - în toată lumea. Documentarul ce poartă semnătura lui Benoît Bringer şi a lui Laurent Richard a fost în premieră la TVR 1 joi, 12 octombrie, de la ora 21.00.

(w882)

(w882)

Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan... Țările din Caucaz și Asia Centrală sunt cunoscute pentru regimurile lor dictatoriale, guvernele lor autocratice și încălcările drepturilor omului. Cu toate acestea, folosind o combinație inteligentă între puterea digitalului și corupție, au reușit să-și „albească” imaginea și să devină parteneri comerciali respectabili pentru Occident. Cei mai puternici aliați ai lor: vedete internaționale și personalități politice din marile democrații care aleg să închidă ochii la abuzurile lor.

(w882)

Selectat la prestigiosul festival Hotdocs din Toronto, documentarul urmăreşte personaje cu destine extraordinare. E vorba de jurnaliști de investigație și dizidenți care își asumă toate riscurile pentru a dezvălui un sistem de corupție în inima instituțiilor democratice occidentale și consecințele sale tragice.

(w882)

(w882)

Prin povestea incredibilă a jurnalistei de investigație azeră Khadija Ismayilova, episodul 1, „Puterea banilor” (ora 21.00), dezvăluie situația drepturilor omului în statele producătoare de petrol din jurul Mării Caspice. Descoperim ascensiunea dictatorilor după căderea Uniunii Sovietice, precum și iluziile lor de grandoare. Întâlnim și vedete: Gérard Depardieu, Lady Gaga, Jennifer Lopez și Sting, plătiţi cu bani grei să susţină concerte sau să ia parte la evenimente organizate în aceste ţări. Asemenea competițiilor internaționale majore, ele sunt folosite de aceste regimuri autoritare, conduse de Azerbaidjan, pentru a cumpăra respectabilitate internațională.

(w882)

(w882)

Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan – sunt state care nu se mulțumesc cu spalarea imaginii lor, ci îşi cumpără și tăcerea pe scena internațională. Construit ca un adevărat thriller, al doilea episod, „Mașina corupției”, dezvăluie forţa „brută” a Azerbaidjanului – companii offshore, serviete cu numerar, bijuterii din aur... Arată cum țara a corupt personalități politice din instituțiile europene, în special Consiliul Europei și Parlamentul European, folosind banii din petrol pentru a-și curăța reputația, continuând să-și abuzeze populația şi să scape infractorii de pedeapsă.

(w882)

În anul ulterior lansării sale, documentarul a fost recompensat cu distincţii precum Premiul pentru Cel mai bun documentar la Palm Springs International Film Festival sau Filmul politic al anului, la Cinema for Peace Award.

 

#TVRfilm