loader
Foto

„Cavalerul rozelor”, de Richard Strauss, o minunată comedie a erorilor din Viena imperială

 TVR1 

Este una dintre operele cel mai uşor de înţeles, fiindcă vorbeşte despre ceea ce ne face egali pe noi toţi: inexorabila trecere a timpului şi cum o percepem fiecare. Ne-am delectat cu povestea ei sâmbătă, 1 iulie, ora 15.30, la TVR 1, în episodul 21 „Unora le place opera”.

 

Opera nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor. Seria inedită în care renumitul tenor Ramón Gener, cu un entuziasm debordant, aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, continuă cu episodul 21 - „Cavalerul rozelor” („Der Rosenkavalier”). Compusă de Richard Strauss, „Cavalerul rozelor” este o minunată comedie a erorilor care ne determină să ne gândim la trecerea timpului şi a cărei intrigă se desfăşoară în Viena imperială a secolului al XVIII-lea.

(w882)

(w882)

Fără îndoială, aceasta este una dintre cele mai uşor de înţeles opere fiindcă vorbeşte despre ceea ce ne face egali pe noi toţi: inexorabila trecere a timpului şi cum o percepem fiecare. Ne-am delectat cu povestea ei sâmbătă, 1 iulie, ora 15.30, la TVR 1.

(w882)

Pentru a înțelege mai bine intriga și personajele, ne-am plimbat pe străzile Vienei și printre clădirile ei maiestuoase şi ne-am impregnăm de spiritul lui Strauss. Printre altele, vizităm Muzeul Belvedere, dedicat artei austriece de către pictorii expresionişti şi am văzut câteva dintre lucrările care au inspirat această poveste a operei „Cavalerul rozelor”.

(w882)

(w882)

(w882)

Pentru a înţelege şi explica mai bine locurile pe care Strauss și „Der Rosenkavalier” le ocupă în istoria operei și a muzicii, realizatorii documentarului ne-au propus un experiment: pun la cale o pseudo-ascensiune alături de Elías Coll, de la Centrul de Modernizare a Alpinismului din Catalonia.

(w882)

(w882)

La Wiener Staatsoper, Ramón Gener a stat de vorbă cu soprana austriacă Martina Serafín, mezzosoprana letonă Elina Garanca și cu soprana americană Erin Morley, fiecare expert în personajele principale  - The Marschallin, Octavian și, respectiv, Sophie.

(w882)

În dialogul cu psihologul Patricia Ramírez Loeffler, Ramón Gener a abordat tema trecerii timpului: cum ne afectează pe toți, dar şi despre frica noastră de îmbătrânire, despre cupluri cu o diferență semnificativă de vârstă, dar și despre renunțare și acceptare.

(w882)

Și, deoarece Viena este un oraș cu o tradiție îndelungată în ceea ce priveşte dansul de sală – pe lângă faptul că este capitala valsului prin excelență – documentarul a adus un omagiu dansatorilor profesionişti Chris Holezik și Eva Fus, care au fost protagoniştii unuia dintre cele mai faimoase valsuri din „Der Rosenkavalier”.

(w882)

Fără îndoială, „Cavalerul rozelor” este una dintre marile opere ale lumii căreia îi este recunoscută universalitatea pentru că vorbește despre ceva care ne face pe toți egali: trecerea inexorabilă a timpului și ceea ce face fiecare dintre noi cu el.

(w882)

Despre opera „Cavalerul rozelor” (în limba germană Der Rosenkavalier), de Richard Strauss

„Cavalerul rozelor ” este o operă în trei acte, după un libret al scriitorului austriac Hugo von Hofmannsthal, iar premiera ei a avut loc la Hopfer (astăzi Semperoper) din Dresda, în 26 ianuarie 1911, sub bagheta dirijorului Ernst von Schuch.

Acțiunea se desfășoară în cercurile aristocratice din Viena, în jurul anului 1740, în primii ani de guvernare a împărătesei Maria Terezia a Austriei.

Opera începe în dormitorul Mareșalului von Werdenberg, unde prințesa de 32 de ani a petrecut o noapte de pasiune alături de tânărul conte de numai 17 ani, Octavian Rofrano. Prințesa știe că acesta va căuta curând o iubită mai tânără. De aceea, îl trimite pe tânărul Octavian într-o misiune specială: să ducă un trandafir de argint unei tinere pe nume Sophie, din partea Baronului Ochs auf Lerchenau. Așa cum era de așteptat, cei doi adolescenți se îndrăgostesc imediat. Furios, Faninal (tatăl tinerei fete) îi poruncește să plece la mănăstire, dar Octavian, decis să o ia de nevastă, pune la punct un plan pentru a-l discredita pe baron. Abia la final, după multe întâmplări și aventuri amuzante, cei doi tineri vor reuşi să rămână împreună.

(w882)

Despre seria „Unora le place opera”, difuzată de TVR 1

Sâmbătă, de la ora 15.30, la TVR 1, renumitul tenor Ramón Gener ne aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public. Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar s-au îndrăgostit iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp!

 

 

#TVRfilm