loader
Foto

Aurul Mesopotamiei

 TVR INFO 

Așa sunt numite caisele din Anatolia. Pentru culoarea și savoarea lor aparte, pentru beneficiile lor și pentru că sunt parte a unei bogate moșteniri culturale. 95 % din producţia mondială de caise creşte în livezile de pe malurile Eufratului.

 

Secole de-a rândul, caisele au fost prețuite în această regiune și au jucat un rol foarte important în menținerea tradițiilor. Se pare că au provenit inițial din China și și-au găsit calea pe Drumul Mătăsii către pământurile anatoliene. Și au reușit să găsească aici sol fertil și cea mai potrivită climă pentru a crește.

(w882)

În Turcia, aceste fructe speciale sunt motiv de sărbătoare și parte a numeroase festivaluri, cum este și Malatya Festival, unde toată lumea se bucură de bogăția recoltelor. Bucătăria turcească, renumită pentru diversitatea ei, include caisele în numeroase feluri de mâncare, realizând combinații neobișnuite. Malatya este considerată capitala mondială a caiselor, pentru că fructele care vin de aici nu au egal în savoare, spun locuitorii din estul Anatoliei.

(w882)

Totuși, imaginea idilică este uneori înşelătoare: în spatele pitorescului de faţadă se ascund conflicte ce durează de generaţii. Iar schimbările climatice şi efectele lor asupra recoltelor amplifică tensiunile existente

Info: turkishgoods.com

Foto: Pixabay

Un documentar despre ”Caisele din Anatolia” (Les abricots d’Anatolie, Franţa-Germania, 2010) s-a difuzat la TVR INFO duminică, 1 septembrie, de la ora 8.

Realizator: Andrea Oster

 

 

#TVRfilm