loader
Foto

Bătălia de la Salamina

 TVR2 

Al doilea episod din docu-ficțiunea ”Pentru Atena” (”Au nom d’Athènes”), produsă de Fabrice Hourlier, care prezintă războaiele medice, de la începutul secolului al V-lea î.Hr, continuă cu înfruntarea de la Salamina - prima mare bătălie navală consemnată în istorie.

 

Darius murea înainte de a-și putea răzbuna înfrângerea, dar fiul său Xerxes prelua torța. La zece ani după Maraton, el lansa cea mai mare expediție militară pentru a invada Grecia.

Faimoasa luptă din anul 480 îțHr., ce marca a doua invazie persană în Grecia, a avut loc la Salamina, în strâmtoarea dintre continent și insula din golful Saronic.

Comandantul grecilor, politicianul și strategul Temistocle, i-a atras pe atacatori în strâmtoare unde nu puteau să își manevreze cu ușurința uriașa flotă. Grecii, deși aveau o flotă mult mai mică, au scufundat în jur de 300 de corăbii persane, în timp ce ei au pierdut numai 40.

După înfrângerea suferită, Xerxes a fost nevoit să își amâne ofensiva în teritoriu, întârziere ce le-a permis cetăților grecești să se unească împotriva lui. Triumful de la Salamina oprea dominația persană în Marea Egee.

În secolul următor, Grecia (unită sub hegemonia macedoneană a lui Alexandru cel Mare) va inversa rolurile cu Imperiul Persan, situație care culminează cu victoria lui Alexandru asupra lui Darius III, în Bătălia de la Gaugamela, marcând prăbușirea Imperiului Persan.

Docu-ficțiunea ”Pentru Atena” (”Au nom d’Athènes”) se difuzează la TVR 2 luni, 30 septembrie, de la ora 20:00.

***

Filmul, în două episoade, prezintă o serie de interviuri cu istorici specializați în perioada antică (Patrice Brun, Dominique Lenfant and Anton Powell) și reconstituiri de scene istorice din perioada războaielor medice, desfășurate între anii 500 și 448 î.Hr..

Realizator: Fabrice Hourlier

Cu: Jean-Pierre Michael, David Atrakchi, Marc Duret

Foto: Shutterstock/ Trirema ateniană, replica, sec.V î.Hr.

Info: britannica.com

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

 

#TVRfilm