Salinele din Maras, aflate pe platoul înalt al Anzilor peruvieni, formează un vast labirint la mai mult de 3000 de metri înălţime. În inima acestor peisaje montane, care sunt printre cele mai frumoase din America de Sud, descoperim cât de dură este viața de zi cu zi a oamenilor care recoltează sarea.
La Maras sunt mii de bazine – construite de localnici – care adună apa sărată caldă ce iese din munţi. Din momentul în care apa s-a evaporat, la fund rămâne o preţioasă crustă albă: aurul alb al incașilor. Urmaşii lor folosesc aceleaşi metode tradiţionale.
Incașii au folosit mereu acest mineral prețios nu numai pentru a-și condimenta hrana, ci și pentru a o menține în climatul din această zonă înaltă. Salinale din Maras, încă folosite astăzi, sunt dovada vie a importanței pe care o acordă incașii acestei străvechi tradiții.
Călătorii sunt uimiți de frumusețea acestui loc cu ”iazuri terasate care se încadrează în cascadă pe versantul muntelui, creând un mozaic alb suprarealist ce contrastează cu nuanțele naturale ale Anzilor.”* Dar ce surprinde cel mai mult este inteligența cu care aceste resurse au fost utilizate de-a lungul timpului, recunoștința cu care incașii au tratat această bogăție naturală și cum i-a ajutat ea să se adapteze mediului.
Realizator: Andrea Oster
Info: * peruways.com
Foto: Shutterstock/ Peru. Salinele din Maras.