loader
Foto

Atena, Afrodita, Hermes, Psyche… Seria documentară „Legendele Olimpului” a continuat la TVR Cultural

 TVR Cultural 

Noi episoade ale seriei „Legendele Olimpului” („Les grands mythes”, Franţa, 2015), regizată de Sylvain Bergere, s-au difuzat la TVR Cultural în perioada 12-16 februarie, de la ora 20.30. Am descoperit sau redescoperit forţa poetică a miturilor care au traversat veacurile.  

 

Poveşti de dragoste, lupte pentru putere, trădări, crime odioase, despărţiri insuportabile, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a miturilor a traversat veacurile.

Seria „Legendele Olimpului” „(Les grands mythes”, Franţa, 2015), semnată de Sylvain Bergere, readuce la viaţă aceste legende cu ajutorul unei animaţii special create pentru a folosi iconografia din istoria artei. Această asociere dinamică, punte între modernitate şi istorie, reprezintă o nouă metodă de a descoperi sau redescoperi această zonă din patrimoniul universal.

Inițiator al seriei „Legendele Olimpului” - „Les Grands Mythes”, François Busnel însuși povestește, chiar în comentariul documentarului, cu pasiune și precizie și pe baza celor mai vechi texte, destinele lui Zeus, Tezeu, Afrodita sau Orfeu, aceste mituri a căror forță poetică și amploare universală au alimentat imaginația artiștilor de-a lungul secolelor. În imagini, capodoperele lui Botticelli, Picasso, Goya și Klimt întâlnesc siluete animate, inspirate din vazele Greciei antice - un dispozitiv unic pentru o explorare a mitologiei grecești și a poveștilor ei originale. Seria documentară „Legendele Olimpului” s-a transmis la TVR Cultural de luni până vineri, ora 20.30.

(w882)

Luni, 12 februarie, ora 20.30 - Episodul 10:  Atena – înţelepciunea înarmată

Zeiţă a războiului, Atena era cea mai înţeleaptă şi mai bine ancorată în raţionalitate dintre zeităţi. Ea s-a născut din capul lui Zeus, cu arme şi armură cu tot. A fost protectoare a eroilor, a statului, dar şi a oamenilor, cărora le-a transmis multe invenţii. Atena era și o femeie foarte frumoasă, care atrăgea atenția, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Hefaistos, zeul șchiop. Ea se opune constant marelui ei rival, Poseidon. În disputa dintre ea şi Poseidon legată de împărţirea diverselor regiuni ale Greciei, în urma votului locuitorilor Atticei, Atena câştigă oferindu-le măslinul, care avea să le asigure prosperitatea.

(w882)

O singură dată Atena a simțit invidia față de cineva şi aceea a fost Arahne. Această tânără fată, o expertă în meşteşugul țesutului, s-a lăudat că se învârte mult mai bine decât oricine altcineva – mai bine decât Atena însăși. Iar acest lucru este dificil de acceptat pentru un zeu, chiar și pentru Atena, rezonabilă, de altfel...

Miercuri, 14 februarie, ora 20.30  - Episodul 11:  Afrodita – zeiţa dragostei şi a frumuseţii

(w882)

Născută din spuma mării, Afrodita inspira dragostea romantică şi, în aceeaşi măsură, atracţia fizică. Zeus a măritat-o cu Hefaistos, zeul cel şchiop al focului, dar ea şi-l alege ca iubit pe Ares, zeul războiului.

(w882)

Nimeni nu rezistă acestei zeițe, care stârnește gelozii în Olimp. Într-o zi, zeița discordiei, Eris, a aruncat între Atena, Afrodita și Hera un măr pe care era inscripționat „Către cea mai frumoasă”. Alegerea uneia dintre cele trei zeițe este încredințată unui tânăr cioban, Paris. Decizia acestuia a dus la pornirea un război care a durat 10 ani: faimosul Război Troian.

Joi, 15 februarie, ora 20.30: Episodul 12: Hermes - mesagerul zeilor

Hermes era cel mai tânăr zeu din Olimp. Chiar de mic copil s-a dovedit a fi insolent, hoţ, farsor, mergând până la a-i fura cirezile lui Apollo. Apoi inventează prima liră, pe care i-o va oferi în semn de împăcare.

Zeus îl admira şi i-a încredinţat câteva misiuni: să fie mesagerul zeilor, să vegheze asupra comerţului şi a călătorilor, să călăuzească umbrele celor morţi către meleagurile Infernului...

(w882)

(w882)

Tot Hermes este cel mai bun aliat al tatălui său și îl ajută să pună la cale numeroasele sale aventuri de seducţie. Greu de descifrat, nu știm niciodată dacă intenționează să ne păcălească. În Olimp, e iubit... dar furând obiecte sau practicând diverse trucuri poate și să-i enerveze pe zei...

Vineri, 16 februarie: Episodul 13: Psyche – frumoasa şi bestia

În acest mit care a dăinuit prin veacuri și are multe versiuni, o tânără vestită pentru frumuseţea ei (care, din această cauză), şi-a atras gelozia Afroditei. Tatăl ei, îngrijorat că nu avea niciun peţitor, a consultat-o pe Pythia, oracolul de la Delphi. Răspunsul a fost înfricoşător: trebuie să o lase pe coama unui deal de unde o va lua un monstru, soţul ei.

(w882)

(w882)

Psyche este binevenită într-un castel magnific. Deşi un monstru, soțul ei este calm și tandru. Îi cere doar să nu încerce să-i vadă fața. Bineînțeles, ea va încerca să afle cine este acest străin... până la punctul de a pune în pericol această dragoste ce se înfiripa. În culise, de fapt, chiar zeița Afrodita, geloasă pe frumusețea lui Psyche, trage toate sforile. Pentru Psyche, vor fi multe provocări de îndeplinit și capcane de evitat pentru a-l găsi pe bărbatul pe care îl iubește și a cărui adevărată identitate nu și-o imaginează încă.

 

#TVRfilm