loader
Foto

Galerie foto

Alain Delon, Morgan Freeman, Christopher Walken – printre actorii care ne aşteaptă seara acasă. Filmele săptămânii 6-12 noiembrie la TVR 1

 TVR1 

„Rocco şi fraţii săi”, „Vânt de libertate” şi „O lovitură îndrăzneaţă” sunt titlurile acestei săptămâni la TVR 1. Dramă, acţiune şi comedie, producţii noi sau premiate vedem în serile de marţi, miercuri şi sâmbătă, de la ora 21.00.

 

Nicio săptămână fără Alain Delon! Cele mai apreciate producţii care îl au ca protagonist pe actorul francez se văd în această toamnă la TVR 1. Pe 7 noiembrie, de la ora 21.00, sub genericul „Telecinemateca”, s-a difuzat drama „Rocco şi fraţii săi” (ROCCO E I SUOI FRATELLI – Italia, 1960), în regia lui Luchino Visconti. În filmul laureat cu Premiul FIPRESCI şi Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, precum şi dublu nominalizat la premiile BAFTA, Alain Delon joacă alături de Annie Girardot şi Claudia Cardinale, aceasta din urmă aflată la începutul carierei, înainte de a deveni star internaţional.

(w882) rocco 1

O familie săracă vine din sudul Italiei la Milano, în căutarea unei vieţi mai bune. Povestea se concentrează, pe rând, asupra celor patru fraţi Parondis, Vincenzo (Spiros Focás), Simone (Renato Salvatori), Rocco (Alain Delon), Ciro (Max Cartier) și Luca (Rocco Vidolazzi), care au dificultăți de adaptare la viața într-un oraș mare. Familia se descurcă greu la început, dar apoi frații își găsesc fiecare câte un rost. Simone devine boxer profesionist, Rocco lucrează la o curățătorie, iar Ciro intră la facultate.

Acțiunea se concentrează pe apariţia unei femei uşoare, Nadia (Annie Girardot), care este curtată și dorită atât de Simone, cât și de Rocco. Unde a dus această poveste, am aflat din filmul „Rocco şi fraţii săi”, marţi seară, la TVR 1.

(w882) rocco 2

Pelicula a fost îndelung comentată şi opiniile privind anumite scene au fost extrem de controversate. După cum declara Luchino Visconti în 1959, „Rocco abordează una din problemele de bază ale vieții italiene, fără a avea însă pretenția să o rezolve. Tema filmului este emigrația internă. O familie din sudul Italiei e obligată să emigreze în nordul țării la Milano, în condiții precare de viață și de muncă. Milano este un oraș care primește și absoarbe oameni din toate părțile Italiei, mai ales din sud și oferă muncitorilor condiții de viață care constituie o bază de plecare. Cum izbutesc acești oameni să se aclimatizeze într-un centru avid de mână de lucru ca Milano - iată povestea pe care mi-am propus să o filmez eu.”

(w882) rocco 3

Miercuri, pe 8 noiembrie, tot la ora 21.00, TVR 1 a programat, în premieră, drama germană „Vânt de libertate” (BALLON – Germania, 2018), regizată de Michael Herbig şi avându-i în rolurile principale pe Friedrich Mucke, Karoline Schuch, David Kross şi Alicia von Rittberg.

(w882) ballon

În 1979, două familii din Republica Democrată Germană încearcă să fugă în Vest cu ajutorul unui balon cu aer cald, pe care l-au construit chiar ei. Planul nebunesc eşuează, fiindcă balonul se prăbuşeşte înainte să treacă graniţa, aşa că munca trebuie luată de la început. Însă, de data aceasta, ei sunt contra cronometru, pentru că serviciul de securitate STASI a aflat de incident şi a început o anchetă...

(w882) ballon 1

Sâmbătă, e seară de comedie. Morgan Freeman, Christopher Walken, William H. Macy şi Marcia Gay Harden dau „O lovitură îndrăzneaţă” (THE MAIDEN HEIST – SUA, 2009). Filmul difuzat în premieră la TVR 1, de la ora 21.00, poartă semnătura regizorului Peter Hewitt.

(w882) Maiden_Hei

Roger, Charles şi George, angajaţi de multă vreme la serviciul de pază al unui muzeu de artă, sunt devotaţi muncii lor şi chiar s-au ataşat de exponate, având favorite printre ele. Aflând că acestea vor fi mutate într-un muzeu din Danemarca, cei trei paznici decid că nu vor să renunţe la ele şi plănuiesc să le fure, chiar în timpul mutării.

(w882) Maiden_Hei

Mai întâi fiecare trebuie să obțină un fals; apoi, trebuie să introducă falsurile în muzeu și să găsească o modalitate de a face schimbul cu exponatele originale.

(w882) Maiden_Hei

Evident, hoţii începători se vor confrunta cu tot soiul de încurcături în timpul jafului lor... „perfect”. Furtul este complicat de băgăcioasa soție a lui Roger, căreia acesta îi promisese o călătorie în Florida pentru aniversarea lor, dar și de tendința lui George de a-și scoate hainele când stă în fața statuii războinice pe care o iubește...

 

#TVRfilm