loader
Foto

„Aguirre, mânia lui Dumnezeu", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

  TVR.RO  

Dacă e marţi, e Telecinemateca la TVR1! Pe 9 aprilie, de la ora 22:00, s-a difuzat o producţie nominalizată la la Premiul Cesar pentru cel mai bun film străin: „Aguirre, mânia lui Dumnezeu" (Aguirre, der zorn gottes – Germania, Mexic, 1972)”.

 

.
În anul 1560, un corp de conchistadori spanioli coboară din Anzii peruani în câmpia amazoniană, în căutarea aurului din regatul mitic Eldorado. Trimişi să prospecteze terenul, vreo 40 de oameni se desprind de restul armatei şi, sub comanda lui Lope de Aguirre, încearcă să cucerească pe cont propriu Eldorado, înfruntând foamea, forţele naturii şi săgeţile otrăvitoare ale indienilor. Aguirre îşi urcă soldaţii pe o plută purtată de curenţii Amazonului, dar obsesia lui vecină cu nebunia îi va conduce pe toţi la pieire.
.
"În ultima scenă, în timp ce camera de filmat a lui Herzog se îndreaptă către cer, rămânem cu imaginea lui Aguirre plutind fără direcţie pe Amazon, în căutarea gloriei. O disecare perfectă a zadarnicelor ambiţii omeneşti. Filmul lui Werner Herzog este o capodoperă despre nebunie." (Tommy Gilhooly - "Varsity", nov. 2021)
.
(w882)Regia: Werner Herzog; Cu: Klaus Kinski, Ruy Guerra, Helena Rojo.

 

#TVRfilm