loader
Foto

Adrian Pintea în rolul de referință Iancu Jianu, la „Duminica Filmului Românesc"

  TVR.RO  

„Iancu Jianu, Zapciul" și „Iancu Jianu, Haiducul" sunt filmele pe care le-ați putut vedea la TVR2 și pe TVR+ duminică, 11 iunie. Pe 8 iunie s-au împlinit 16 ani de când ne-a părăsit actorul Adrian Pintea.

 

La „Duminica Filmului Românesc" din 11 iunie, TVR 2 a programat legendarele titluri cu Iancu Jianu, unde rolul titular este deţinut de actorul Adrian Pintea, în regia lui Dinu Cocea.

Ora 13.00 - Iancu Jianu, Zapciul

În distribuția acestui film de aventuri din 1980 îi puteți revedea pe Adrian Pintea, Radu Beligan, George Constantin, Ioana Ciomârtan, Mihai Mereuţă, Stela Furcovici.

Iancu, fiu de boier, slujeşte cinstit domnia ca zapciu (astăzi am spune un amestec între polițist și agent fiscal, slujbaș care aduna datoriile în numele autorității regionale). Tudor Vladimirescu aşteaptă doar un semn ca să înceapă revoluţia în Oltenia. Când un haiduc fură caravanele cu aur ale lui Caragea, Iancu cel neîndurător are grijă ca nimeni să nu încalce legea, însă foarte curând va începe să înţeleagă că aceasta este făcută ca să-i înrobească pe săraci.

(w882) Iancu Jian

Ora 20.00 - Iancu Jianu, Haiducul

La un an după ce fusese zapciu, Iancu Jianu trece de partea poporului și devine haiduc. În filmul din 1981 joacă Adrian Pintea, Cornel Coman, Emanoil Petruţ, Stela Furcovici, Marioara Sterian.

Iancu Jianu i se alătură haiducului Mereanu şi începe lupta pentru răsturnarea regimului fanariot. Scapă de spânzurătoare, datorită Tincuţei, care-l ia de soţ, şi este iertat, după obiceiul pământului. În cele din urmă și după mai multe aventuri, Iancu se alătură cetei mari a lui Tudor.

(w882) Stela si P

Actrița Stela Furcovici (1954-2000), rămasă în amintirea noastră ca Ecaterina Teodoroiu, a fost distribuită în trei dintre filmele regizorului Dinu Cocea - „Ecaterina Teodoroiu", „Iancu Jianul Haiducul" și „Iancu Jianul Zapciul".

Adrian Pintea (1954-2007) a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" la clasa profesorului Petre Vasilescu, în 1979. În 2004, termină și cursurile de Regie film, la clasa Elisabetei Bostan.

Angajat al Teatrului „Nottara" din București, el a jucat în Oedip / 1977, Romeo și Julieta / 1978, Ifigenia / 1981, Henric al lV-lea / 1990 etc.

Cinefilii l-au putut admira în mai multe „partituri” - de la „băiatul cu pasărea" din filmul de debut „Mania"/ 1977, la George din „Între oglinzi paralele" realizat de Mircea Veroiu, la Zeno din „Lumini și umbre" (serial TV), la reparatorul de piane din „Adela", până la Iancu de Hunedoara din „Vlad" /2003.

(w882) Iorgovan P

Pentru rolul Iorgovan din „Pădureanca", regia Nicolae Mărgineanu, Adrian Pintea a primit în 1987 două premii naționale de interpretare.

Adrian Pintea a rămas în memoria publicului pentru inegalabilul rol Iancu Jianu, din filmele lui Dinu Cocea pe care vă invităm să le urmăriți duminică la TVR 2.

***

Mai multe informații despre filmele de la TVR puteți afla aici.

 

#TVRfilm