loader
Foto

„120 de ani de la nașterea compozitorului Nicolae Kirculescu”, un documentar de neratat, la TVR Cultural | VIDEO

 TVR Cultural 

Anul acesta, se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Nicolae Kirculescu, un reper al școlii componistice românești și un artist complex, care a abordat aproape toate genurile muzicale: de la romanță, muzică ușoară și revistă la jazz, operetă, muzică de teatru și film sau creații simfonice.

 

Printre cele mai cunoscute și apreciate compoziții ale sale se numără „Momentul muzical pentru pian și orchestră”, piesă compusă în 1946, pe care Televiziunea Română o utilizează de mai bine de o jumătate de secol, ca generic pentru emisiunea „Teleenciclopedia”.

TVR Cultural a difuzat vineri, 22 septembrie, de la ora 22.55, documentarul „120 de ani de la nașterea compozitorului Nicolae Kirculescu”, cunoscut și pentru „Momentul muzical pentru pian și orchestră”, care a devenit genericul îndrăgitei emisiuni „Teleenciclopedia”. Documentarul este produs de Sandrino Gavriloaia.

Celebrarea personalității maestrului Nicolae Kirculescu a fost marcată la începutul acestui an, la Sala ARCUB, unde s-a lansat compact-discul de muzică instrumentală și orchestrală pe care Marieta Bratu Palaghia, văduva compozitorului Nicolae Kirculescu, l-a realizat cu sprijinul Electrecord.

 

Cântăreața și artista de varieteu Marieta Bratu s-a stabilit în Franța din 1987. Chiar din anul instalării sale la Paris, ea s-a luptat pentru posteritatea și corecta memorie a compozitorului, izbândind într-un proces de plagiat muzical.

Păstrând, cu pietate, la București, pianina, mobila, obiectele personale, cărțile, fotografiile și tablourile lui Nicolae Kirculescu, Marieta Bratu Palaghia cinstește memoria celui care i-a fost soț până în anul 1985, când maestrul a fost răpus de o boală nemiloasă.

Ea îi cântă romanțele și piesele de muzică ușoară, editează cărți și compact-discuri, organizează evenimente dedicate. Anul acesta, Marieta Bratu este invitată să susțină un medalion omagial Nicolae Kirculescu în cadrul festivalului „Crizantema de Aur”, manifestare la care, în 1983, a fost distinsă cu Premiul I.

Urmăriți documentarul mai jos:

 

Producător și scenarist: Sandrino Gavriloaia

 

#TVRfilm