loader
Foto

”His war” – războiul lui Putin într-o anchetă jurnalistică de excepție, la TVR INFO

 TVR INFO 

La doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, TVR INFO a difuzat, sâmbătă, 24 februarie, de la ora 21.00, documentarul „Războiul lui" (”His War-How Putin Actually Started the War with Ukraine”) – o investigaţie jurnalistică realizată, în 2023, de Proekt Media, organizaţie scoasă în afara legii în Rusia. Filmul prezintă modul în care Vladimir Putin a pornit conflictul împotriva Ucrainei, începând cu anul 2014.

 

„Războiul lui” este o pledoarie pentru adevăr, un film despre războiul lui Putin şi „adevărul său”, juxtapus pe evenimentele războiului real şi adevărul susţinut de dovezile incontestabile puse cap la cap de echipa de jurnalişti.

Documentarul demontează minciunile aparatului rusesc de propagandă, care a suprasaturat spațiul public cu mesaje referitoare la rolul activ al Ucrainei în izbucnirea războiului de la granița noastră. Putin a reiterat, de nenumărate ori, că Occidentul şi Ucraina sunt de vină pentru izbucnirea războiului în 2014 şi că el nu urmăreşte, prin lansarea „operaţiunii speciale”, decât încheierea sa. Însă, adevărul este exact invers: Putin este agresorul.

Ei ne spun: Tu ai început războiul, Putin este agresorul! Nu, ei sunt agresorii, au început acest război. Noi încercăm să îi oprim şi suntem obligaţi să o facem prin forţa armelor. Preşedintele rus continuă să repete aceste cuvinte, ca şi cum ar încerca să se convingă că nu el a fost cel care a declanşat războiul împotriva Ucrainei în 2014”, declară realizatorul filmului, jurnalistul Andrei Zaharov.

Telespectatorii TVR vor urmări ancheta jurnalistică care demonstrează, cu documente, interceptări şi relatări ale unor personaje-cheie, rolul activ al Moscovei în decizia lui Victor Ianukovici de a respinge apropierea de Uniunea Europeană şi criza Euromaidan care a urmat, anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, acţiunile de destabilizare din sud-estul Ucrainei, prima ciocnire dintre armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi, precum şi susţinerea lor militară pe frontul din Donbas, care a culminat cu implicarea directă a trupelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei.

Documentarul-eveniment descompune, punct cu punct, campania de dezinformare şi intoxicare desfăşurată de Rusia pentru a-şi motiva acţiunile prin care a declanşat cel mai sângeros conflict de la încetarea celui de-al doilea război mondial, în anul 1945.

Televiziunea Română marchează data de 24 februarie printr-un maraton de programe speciale: documentare, interviuri, corespondenţe în direct din Ucraina, Moscova, Washington DC, marile oraşe europene, dar şi o serie de dezbateri dedicate acestei zile, realizate de jurnaliştii TVR INFO şi difuzate sub genericul „2 ANI DE RĂZBOI”.

Informaţii detaliate despre programul zilei de 24 februarie 2024, la TVR INFO, se regăsesc aici: http://www.tvr.ro/2-ani-de-razboi-intr-o-zi-dedicata-ucrainei-la-tvr-info_44660.html#view

 

 

 

 

 

#TVRfilm